Datacenter krijgt tweede internet provider

Onze diensten worden gehost in ons eigen datacenter. Binnen dit datacenter werken we veelal met redundant uitgevoerde apparatuur. Wanneer innovaties en technieken binnen handbereik komen passen we deze maar al te graag toe binnen ons eigen Datacenter. Nu is het zover dat we BGP kunnen gebruiken. Dat houdt in dat we twee verschillende Internet Providers gebruiken om onze diensten te leveren.

Wij werken al sinds 2005 met (toendertijd Essent) ZiggoVodafone zakelijk. En zij hebben een goede uptime reputatie met hun glasvezel netwerk. Dat kunnen we gelukkig uit eigen ervaring vertellen. Echter is dat geen zekerheid voor de toekomst. Vandaar de keuze om er een tweede provider bij te kiezen: Town QSP (oorspronkelijk uit Tilburg).

Voorheen hadden we een fixed-IP range via 1 vaste verbinding bij Ziggo. Maar nu kunnen we via het zogeheten BGP protocol zelf regelen hoe onze IP-adressen gerouteerd worden. Deze kunnen dan ook door beide providers gebruikt worden.

Een basis overzicht hoe de twee verbindingen gekoppeld zijn aan ons datacenter. Twee routers die elk gekoppeld zijn met een provider en de routers houden elkaar onderling op de hoogte of de provider nog wel goed zijn werk doet.

In geval van falen schakelen de routers zelf over naar de actieve provider.