Ga eens met je internet door de wasstraat!

Al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw zijn we bekend met autowasstraten. Door meer dan 100 jaar te innoveren zijn de wasstraten van vandaag de dag geweldig. Je “duwt” er een hele vieze auto in en krijgt hem bijna als nieuw terug .

Waarom praat ik over auto’s als er in de titel van dit blog internet staat? Daarmee wil ik je aangeven dat ook het internet verkeer in de afgelopen decennia behoorlijk vervuild is geraakt. In de jaren 90 werd internet veel gebruikt om informatie uit te wisselen en te e-mailen. Begin deze eeuw kon je merken dat muziek en beeld op het internet, zoals Spotify en YouTube, zich enorm aan het ontwikkelen waren. MP3 werd de standaard voor muziek. Het internet verkeer werd steeds vaker gebruikt voor multimedia.

Ook legden de bedrijven steeds meer de focus op het internet. De financiële sector, zakelijke dienstverleners, retailers (webshops) vonden allemaal hun weg op het internet. Natuurlijk is het dan niet vreemd dat ook de criminele sector niet kon achterblijven. Deze groep houdt zich vooral bezig met het ontfutselen en/of encrypten van data om vervolgens deze data weer om te kunnen zetten in geld. Met desastreuze gevolgen voor de getroffen bedrijven.

Heb je al eens gehoord over “DDoS”?. Dat staat voor Distributed-Denial-of-Service. Een veel gebruikt woord hiervoor is ook wel: cyber aanval. Een hackersgroep heeft de macht over een groot aantal computers waarmee ze dan gelijktijdig bijvoorbeeld een website bezoeken. Het resultaat is dat de website niet bezocht kan worden. Dit soort aanvallen hoor je met enige regelmaat in het nieuws terug. Met enkele klikken op de knop en op het net kun je een dergelijke DDoS aanvullen bestellen, een bekend voorbeeld is de leerling die zijn school “aanvalt” voor een paar tientjes. Dit is al meerdere malen gebeurd.

Een dergelijke aanval bestaat feitelijk uit heel veel gegenereerd internet verkeer. Het is mogelijk om je internet verkeer te filteren hierin, oftewel schoon te wassen. Vanwege de grote hoeveelheid data heb je hier een zogeheten wasstraat voor nodig zodat het normale internet verkeer gewoon kan blijven functioneren . Gelukkig zijn we bij Linfosys aangesloten bij een wasstraat zodat in geval van calamiteiten ons vuile en goede internet van elkaar gescheiden kan worden .